Enerji Sınıfı Nedir?  

Enerji sınıfı, elektronik bir aleti enerji verimliliği konusunda kategorize edip sıralayan bir ölçeklendirme biçimidir. Eski gösterge çizelgesi, en verimli sınıf olan A+++ etiketinden başlayarak A++, A+, A, B, C ve en verimsiz olan D sınıfı etiketine doğru sıralanmaktaydı. Ancak 2021 yılında bu çizelgede değişikliğe gidildi. 

Bu değişiklik ile üretici markaların çok daha fazla enerji tasarrufu sağlayan ve çevre dostu teknolojik ürünler geliştirmeye yönlendirilmesi amaçlandı. Yeni çizelgede, 2021 yılı itibarıyla verimliliği en yüksek enerji etiketi A sınıfı olmuştur. A sınıfının ardından ise B, C, D, E, F ve G gelir.    

Enerji Etiketlerinin Anlamları Enerji etiketleri, elektrik ile çalışan bazı cihazların Avrupa Birliği Standartları’na uygunluk bazında sıralanmasını sağlar.  

2021 yılı mart ayında yapılan son düzenleme ile buzdolapları, derin dondurucular, çamaşır, kurutma ve bulaşık makineleri, fırınlar, televizyonlar, ekranlar için yeni enerji etiketlerinin kullanımına geçilmiştir. Bu etiketlere bakarak, satın almayı planladığınız ürünün ne kadar elektrik harcadığını kolayca öğrenebilirsiniz. Böylece elektrik faturasını ne kadar etkileyeceği hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.  

Güncel Enerji Etiketi Sınıfları     

A Enerji Sınıfı   

En yüksek verimliliğe sahip enerji sınıfı, A enerji sınıfıdır. Bu etikete sahip cihazların enerji verimlilik endeksleri, 41’e eşit veya altındadır. Ev ve iş yerlerinde A sınıfı enerji etiketine sahip cihazlar kullanmayı tercih ederek ciddi oranda tasarruf yapabilirsiniz.    

B Enerji Sınıfı   

B enerji sınıfı, 51 ile 41 arasında indeks değerine sahip cihazlar için kullanılır. A sınıfı kadar verimli olmasa da elektrik tasarrufu sağlamada etkili cihazların dahil edildiği enerji verimliliği sınıfıdır.     

C Enerji Sınıfı   

Enerji tasarrufu sağlama potansiyeli yüksek üçüncü en iyi grup, C enerji sınıfı etiketine sahip cihazlardır. Bu enerji sınıfında yer alan ürünler, orta düzeyde nitelendirilebilecek şekilde elektrik tasarrufu yapmanıza yardımcı olur. Maksimum indeks değerleri ise 64’tür.     

D Enerji Sınıfı   

D enerji sınıfı, ortalama altı enerji verimliliğine sahip cihazlara verilen sınıflandırmadır. İndeks değerleri 80 ve altı değere sahiptir. Bu sınıfta yer alan cihazların kullanımı, aylık elektrik tüketimini ciddi anlamda artırabilir.     

E Enerji Sınıfı   

E sınıfı, düşük enerji verimliliği sağlayan enerji sınıflarından biridir. İndeks değerleri 100 ve altı seviyedeki cihazlar, bu sınıfta yer alır.     

F Enerji Sınıfı   

F enerji sınıfı etiketi, düşük verimliliğe sahip cihazların üzerinde görülür. Elektrik tasarrufu yapmak isteyen kişilerin bu enerji sınıfı etiketine sahip aletleri kullanmaması önerilir. Zira indeks değerleri 125’e kadar çıkabilir.     

G Enerji Sınıfı  

İndeks değeri 125’in üstünde olan G, verimliliği en düşük enerji sınıfıdır. Bu enerji sınıfı etiketine sahip elektrikli cihazların harcadığı enerji, faturaları olumsuz yönde etkiler. 

 

Enerji Sınıfının Elektrik Tüketimi ile İlişkisi  

Enerji sınıfı etiketleri söz konusu olduğunda A harfinden ilerledikçe enerji tüketimi artar. Yeni düzenlemeye göre en verimsiz ve en çok elektrik enerjisi tüketen enerji sınıfı, G sınıfında yer alan elektronik aletlerdir. 

Satın alacağınız beyaz eşyaların enerji sınıfına dikkat ederek enerji tüketiminizin ne kadar olacağını bilebilirsiniz.  

Elektronik Cihazlardaki Enerji Verimliliğinin Önemi  

Elektronik cihazlardaki enerji verimliliği sayesinde aynı iş için kullanılan elektrik enerjisi miktarı azaltılır. Cihazlardaki enerji verimliliğinin ekonomik bir boyutu da mevcuttur. Aynı iş için daha az elektrik enerjisi kullanılması, daha az tutarlarda elektrik faturası ödenmesini mümkün kılar. Daha az elektrik enerjisinin tüketilmesi ise çevreye daha az sera gazı salınımı anlamına gelir. Karbon ayak izinin ideal seviyede kalmasına yardımcı bu etki sayesinde çevreye verilen zarar da azalmış olur. 

 

Buzdolaplarının verimli kullanılmasında düzenli bakım esastır. Düzenli bakım programı sistemin verimliliğini artıracak ve aletin ömrünü uzatacaktır. Örneğin; serpantinler aylık olarak metalik olmayan bir fırça ile temizlenmeli, otomatik defrost yılda bir servis elemanına ayarlatılmalı ve kapıların açık pozisyondan otomatik olarak kapanması için seviye ayarı yapılmalıdır.

  • Serpantinli buzdolaplarının arkasında duvar ile en az 10 cm mesafe olmalıdır. Buzdolabının etrafı toz ve hava sirkülasyonunu etkileyici diğer maddelerden uzak tutulmalıdır. Hava ne kadar rahat sirküle ederse, serpantinler de ısıyı o kadar iyi yayacaktır.
  • Fırın ve diğer ısı kaynaklarından gelen sıcak hava, buzdolabınızın serin kalmak için daha çok çalışmasına neden olacaktır. Buzdolabınızı güneş alacak yere, soba veya radyatör yanına yerleştirmemelisiniz.4. Koruyucuların kalınlığı arttıkça, buzdolabı içindekileri serin tutmak için daha çok çalışacaktır. Buzdolabına koymadan önce, gıdaların fazla olan paketleri çıkarılmalıdır. Boşluk kadar enerji tasarruf edeceğinden ince plastik filmlerin kullanılması daha iyi olacaktır.
  • Buzdolabındaki derin dondurucudan çıkaracağınız donmuş bir malzemeyi bir gün önceden alarak buzdolabınıza koyunuz ve orada çözülmeye bırakınız, dolayısıyla dolaba soğukluk vereceği için buzdolabınızın daha az enerji harcamasını sağlamış olursunuz. Yani buzluktaki malzemeyi doğrudan açığa koyarak enerji kaybına sebep olmayınız.
  • Buzdolabınızdaki buz kalınlığının 5 mm’ yi geçmemesine dikkat ediniz.
  • Buzdolabının kapağını mümkün olduğu kadar az açınız veya uzun süre açık tutmayınız. Buzdolabının dondurucu ve gövde kapısının açılıp kapanması esnasında önemli ölçüde soğuk hava kayıpları olur. Bu yüzden kapıları mümkün olduğu kadar az açık tutmaya özen gösterilmelidir.
  • Buzdolabına sıcak malzeme koymayınız. Aksi halde üniteniz ısıyı uzaklaştırmak için daha uzun süre çalışarak enerjiyi fazla tüketecektir.
  • Sıvı yiyeceklerin üzeri kapatılmalıdır. Aksi halde dolabın içindeki nem oranını arttırarak kompresörün daha fazla çalışmasına neden olur.

Evimizde en çok enerji harcayan makinalardan biri hiç kuşkusuz çamaşır makinası. Haftada en az iki defa çalıştırdığımız ve neredeyse enerjiyi yutan bu cihazı, enerji tasarruflu olarak kullanmak mümkün. Ama nasıl?

  • Yağ lekeli çamaşırlar hariç her zaman düşük sıcaklık ayarlarını kullanın. Soğuk su ile iyi sonuç veren deterjanı deneye, yanıla bulun. Durulamayı soğuk suyla yaptırmak çamaşırın temizliğini etkilemez.
  • Evdeki su ısıtıcı termostatınızı her zaman oda sıcaklığında kullanın. Ilık ya da soğuk yıkama döngüleri ile enerjiden tasarruf edin.
  • Mümkün olduğunda çamaşır makinesini tam kapasite çalıştırın. Makinenizin yük kapasitesini kontrol edin ve aşmamaya özen gösterin.
  • Eğer az kirli çamaşırları birlikte yıkayacaksınız makinenizde mevcutsa köpük tasarrufu özelliğini kullanın.
  • Kurutma makinesi için benzer giysileri birlikte koyun. Hafif sentetikler, elyaf giysiler daha çabuk kuruyacakken bir jean pantolon daha uzun sürebilir. Çabuk kuruyanı yıpratmayın.
  • Her çamaşırınıza sonrasında ütüde enerji kaybı yaşamamak için nemli iken giysilerinizi kurutma makinesinden çıkarın.
  • Kurutma makinesinde kısmen kurumuş bir çamaşırın içine ıslak ürün katmayın.
  • Kurutma makinesini boşalttıktan hemen sonra eğer varsa ikinci ürün grubunu hemen koyun. İlk kurutmanın ısısı hala makinenin içinde olacaktır.
  • Her kullanımdan sonra kurutma filtresini temizleyin.
  • Kurutma makinesini de çamaşır makinesi gibi tam olarak doldurun. Ama kapasitenin üstüne kesinlikle çıkmayın çünkü giysilerin etrafında bir hava enerjisinin oluşmasına izin verecek kadar da boşluk kalmalı.
  • Sık sık kurutma makinenizi kontrol ettirin.
  • İyi havalarda, dışarıda elbise asılı ve kurutma yapmak için tamamen ücretsiz güneş enerjisi kullanmayı düşünün.
  • Elektrikli süpürgelerinin toz torbası sıklıkla boşaltılmalıdır. Üreticinin önerdiği şekilde kullanılmalıdır.
  • Eskimiş fırçalar yenilenmelidir.
  • Yılda en az bir kez motor bölümü açtırılıp buradaki toz ve pamukçuklar temizletilmelidir.​​
  • Fanlı fırınlarda ısıtılmış hava sürekli fırın içinde dolaşacağı için pişirme süresi ve pişirmek için gereken sıcaklık azalır. Ortalama %20 daha az enerji harcanır. (Pişirme süresi 10-15 dakika, ısıtma 2-3 dakikadır.)
  • Pişireceğiniz malzeme boyutuna göre pişirme cihazınızı seçin. Bir tostu bir fırında pişirmeyin.
  • Ocağın altındaki alevin büyüklüğü tencere altının büyüklüğünü aşmamalıdır. Büyük bir ateşe küçük bir tencere koyarsanız, enerji israfına sebep olursunuz.
  • Altı düz olan tencere ve tava kullanın. Altı eğri olan kaplar %50 daha fazla enerji tüketirler.
  • Fırında cam veya seramik kaplar kullanırsanız, metal kaplara göre daha iyi sonuç alırsınız. Cam ve seramik kaplarda diğerlerine göre 15 derece daha düşük sıcaklıklarda pişirme yapabilirsiniz. Cam ve seramik kaplar metal kaplara göre ısıyı daha uzun süre korurlar.
  • Altı kirlenmiş tencere ve tavalar ısıyı emerler, pişirme verimini azaltır. Pişirme kaplarınızın altını temiz ve parlak tutun.
  • Fırında pişirme yaparken pişme süresi dolmadan fırın kapağını açarsanız %20 oranında enerji kaybına sebep olursunuz.
  • Pişmekte olan yiyecekler kaynar kaynamaz ocağın altını en kısık ayara getirin. Yüksek ateş pişirmeyi hızlandırmaz, sadece enerji kaybına sebep olur.
  • Düdüklü tencere ile yemeklerinizi daha kısa sürede, daha az enerji tüketerek pişirebilirsiniz.
  • Ocakta yemek pişirmek, fırında pişirmekten daha ekonomiktir.
  • Çay demlerken, kaç kişilik çay hazırlıyorsanız, çaydanlığınızda o kadar su kaynatın.
  • Çok gerekli değilse, fırında ön ısıtma yapmayın.
  • Bir tencere yemekten sadece bir kişi için yemek ısıtacaksanız bütün tenceredeki yemeği ısıtmayın, yenecek yemek kadar başka bir ısıtma kabına alıp ısıtma yapın.
  • Saç kurutma işlemi, mümkün olduğu kadar havlu ile yapılmalıdır. Saçlar havlu ile kurulandıktan sonra saç kurutma makinesi kullanılmalıdır. Böylece daha az enerji harcanır.
  • Saç kurutma makinesinin 10 dakika çalışması, 60 watt’lık bir lambanın üç saat yansımasına eş değer bir elektrik tüketir.​​
  • Kısa sürelide olsa oda, terk edildiği zaman ışıklar söndürülmelidir.
  • Gün ışığından mümkün olduğunca yararlanmalı, gerekmedikçe aydınlatma araçları kullanılmamalıdır.
  • Açık renkli duvar, mobilya, perde ve halı ışığı yansıtarak odanın aydınlatma ihtiyacını azaltır.
  • Bina girişinde ve holde düşük güçlü lambalar kullanılmalıdır. Dış kapı lambaları, halojen lambalarla değiştirilebilir.
  • Fazla ışığa ihtiyaç duyulan bölmelerde çok sayıda düşük güçlü lamba kullanmak yerine daha yüksek güçlü tek bir lamba kullanmakla daha verimli bir aydınlatma sağlanmış olur.
  • Dikiş, okuma vb. gibi faaliyetlerde bütün odayı aydınlatan lambalar yerine çalışma lambalarının kullanılması tasarruf sağlar.
  • Zamanlayıcılar, fotoseli ya da, yaklaşım sensorları ile yapılan kontrollü aydınlatmalar da enerji tasarrufu sağlar.
  • Lambalarda ışık ayarlayıcılar kullanılarak, ışığın seviyesi istenilen durumlarda artırılıp-azaltılmalıdır.
  • Tasarruflu ampuller ekonomi ve çevreye büyük katkılar sağlar, normal lambalardan 5 kat daha az enerji tüketirler ve 10 kat daha uzun ömürlüdürler. Her evde sadece iki adet 100 watt’lık eski tip ampulü verimli ampullerle değiştirerek enerji tasarrufu sağlanabilir. Ayrıca bu sayede ancak 52 milyon ağaç tarafından temizlenebilen, yılda 1.1 milyon tonluk karbondioksit salınmasının da önüne geçmek mümkün olacaktır. 15 watt enerji tasarruflu bir ampul, 75 watt normal bir ampulden yüzde 80 oranında daha az elektrik harcar. 6 yıl boyunca 12 adet eski tip ampule ihtiyaç duyulurken aynı sürede sadece bir adet enerji tasarruflu ampul yeterli olacaktır.​​

Daha önce çamaşır makinesi, bulaşık makinesi ve buzdolabı kullanımında tasarruf nasıl yapılır konusunu ele almıştık. Tasarruf ile bilikte aynı zamanda doğru kullanım bilgilerini yazmıştık. Tesislerde ki özellikle rezidans ve otellerde ütü kullanımı oldukça yoğundur. Dolayısı ile bu yoğunluk önümüze enerji gideri olarak çıkmaktadır. Aynı zamanda bu evimizinde ciddi bir enerji maliyetidir. Bildiğiniz gibi ütü rezistans sayesinde ısıtma yapmak için ciddi bir elektrik tüketimi mevdana çıkıyor. Peki bu elektrik canavarı ütüleri ekonomik olarak nasıl kullanabiliriz?

  • Ütü alırken kurutucu gücü düşük, buhar kapasitesi yüksek olanları seçmek daha az enerji tüketmenizi sağlayacaktır.
  • Ütü yapmadan önce çamaşırlarınızı düzgün şekilde askıya asın. Bu çamaşırlarınızı ütülerken daha az enerji harcamanızı sağlar. Az kırşıklık hızlı ütü yapmanızı sağlar.
  • Çamaşırların nemli olarak ütüleyin, buhar ve termostatlı ütülerin kullanılması enerji tasarrufu açısından önemlidir. Ütüleme işinin bitimine yakın ütüyü prizden çekin ve son parçayı ütünün içinde kalan ısıyla bitirin.
  • Ütüleme işini, ütüyü yeniden ısıtmak gerekmeyecek şekilde yapmayı planlayın.
  • Taban yapısı çizilmeyen ütüler tercih edilmelidir.
  • Ütüleme işlemi bitmeden birkaç dakika önce ütünün fişi çekilmeli, tabanda kalan ısı ile ütülemeye devam edilmelidir.
  • Kuvvetli buhara sahip ütü kullanılmıyorsa ve ütülenen kumaş kuruysa ya kumaşı nemlendirin veya üzerine nemli ve düz bir kumaş koyarak ütüleyin. Bu hem daha kolay bir ütü hemde kaliteli bir ütü yapmanızı sağlayacaktır.
  • Ütüye koyduğunuz suyun kireçsiz olması ve orta derece serliğe sahip olması, buhar oluşumunu hızlandıracaktır.